Şehir, ümmeti yansıtır! – Sayı 70
Binlerce Müslümanın Kadir Gecesi’nde Selimiye Camii’ne akın ettiği Konya’da, Büyükşehir Belediyesinin “Mevlânâ Kültür Vadisi” projesi ve bu kapsamda “Bedesten”in yeniden imarı ile Konya’mızın tarihini ve İslam şehri oluşunu tekrar canlandırma çabası büyük ilgi ve takdirle karşılanırken gece kulüpleri ile camilerin yan yana olması toplumu düşündürüyor.

NELER OLMUŞTU?
FETÖ mensubu olduğu düşünülen bir bayanın sosyal medyada AK Parti eski Konya Milletvekili Hüsnü Tuna’ya “Konya’da caminin yanında 7 tane pavyon sizin döneminizde yapıldı. Yıkacak mısınız, işleyecek mi?” sorusu üzerine camilerlerle yan yana bulunan gece kulüpleri gündem oldu. Tuna’nın paralel yapı mensubu olduğunu düşündüğü bayana “Orada mı çalışıyorsun?” şeklindeki sözleri konuyu farklı bir boyuta taşısa da cami ile gece kulüplerinin yan yana oluşuyla ilgili tartışmalar bütün sıcaklığıyla devam ediyor.
BÜYÜKŞEHİR ÇÖZER!
AK Parti hükümetlerinden önce cami ile gece kulüpleri arasındaki mesafe 200 metreydi. AK Parti hükümetleriyle bu mesafenin artması beklenirken 100 metreye düşürülmesi hayal kırıklığına neden oldu. Öte yandan Büyükşehir Belediyesinin “Mevlânâ Kültür Vadisi” projesiyle Konya’nın bir İslam Şehri olduğunu düşünen ve tarihi vizyonunu tekrar gün yüzüne çıkarma ve canlandırma çalışmalarından umutlanan Konyalılar, belediyenin cami ile yan yana bulunan gece kulüplerini görmezden gelemeyeceğini, çözüm bulamadığı takdirde ise tepkilerin odak noktası olabileceğini düşünüyor.
İSLAM ŞEHRİ KONYA
Konya tarihinde ümmete ve İslam’a hizmet etmiş büyük şehirlerden. Zaviye ve tekkeleriyle verdiği “küçük cihad ve büyük cihad” eğitimiyle, ahi teşkilatlarının verdiği “ahlak ve yiğitlik” anlayışıyla ümmeti yansıtan şehir. Akıncı Medreseleri, Mevlevihaneleri, koca devlet Selçuklu’ya başkent olmasıyla ve niceleriyle bunu gözler önüne seriyor. Konya’nın bu muhtevaya tekrar hakim olması çok da uzak görünmüyor. Zira Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İnşa’Allah hep birlikte Büyük Doğu’yu inşa edeceğiz” şeklindeki sözlerine ve gösterdiği tarihi istikamete sahip çıkmak, bu istikametin istediği şehri, ümmet şehrini, Konya’yı inşa etmek için, onun gölgesi altında siyaset yapan çevreleri bu konuda harekete geçirmesi bekleniyor.
Dr. Nevzat Şipleme’nin “Şehir Ümmeti Yansıtır” yazısı için tıklayın.
İşte 70. Sayımız: