Hollanda Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher, ülkesinin 1915 olayları için “soykırım” tanımını kullanmayacağını açıkladı.
Almanya Parlamentosu, Alman Federal Meclisi’nin, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelendiren yasa tasarısını Perşembe günü kabul etmişti. Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Almanya Parlamentosu’nun kararının ardından, hükümetin bu konuya bakışına ilişkin önümüzdeki hafta meclise bir mektup gönderecek.
SOYKIRIM DEĞİL
Ascher, katıldığı bir radyo programında, “soykırım” yerine, “sorun” ifadesini kullanmaya devam edeceklerini söyledi. “Soykırım” ifadesini kullanmanın, bu sorunun çözümüne hiçbir katkı sağlamayacağını vurgulayan Sosyal demokrat bakan “Soykırım ya da değil, buna uluslararası hukuk çerçevesinde hakimler karar vermeli” diye konuştu. Ascher, “Hukuki tartışma başkalarının işi. Biz muhatap değiliz ve bu konuda adım atmayacağız” görüşünü dile getirdi.