Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin kararı onaylamasıyla Avrupa Birliği’nin çıldırması bir oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dokunulmazlıkların kaldırılması kararını onayladı. Erdoğan’ın karara tepki gösteren Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye’nin demokrasiden uzaklaştığını iddia etti. Terör örgütü PKK’ya açıkça destek veren vekillerin yargılanmasının önünü açan dokunulmazlıkların kaldırılmasını demokrasiyle bağdaştıran AP üyeleri, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan için haddi aşan ifadeler kullandı.
ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMA
Fransa’nın Strasbourg kentinde genel oturumda konuşan AP üyesi Johannes Hahn, “Ankara ile iş birliği kaçınılmaz” diyerek, “Türkiye AB’den uzaklaşıp, bambaşka bir istikamete yöneldi. AB üyesi olmak isteyen Türkiye’nin kendisi” ifadeleriyle kendi kendine çelişkiye düştü.
“ERDOĞAN’DAN KORKMAYIN”
Alman ajansı Deutsche Welle’nin haberine göre, Hahn, “Ne siz ne de bizim Başkan Erdoğan’dan korkmamız için sebep yoktur. Bizim inanç ve ilkelerimiz ortada. Komşu Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olmak istiyoruz. Hiçbir zaman hiçbir konuda taviz vermemiz söz konusu olamaz. Fakat Avrupa vatandaşlarının çıkarı için Türkiye’yle görüşmemiz de gerekiyor sonuçta” ifadelerine de yer verdi.
“HUKUKTAN UZAKLAŞILDI”
AP’deki siyasi gruplar ise milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını kınayan mesajlar verdi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının “Türkiye’nin hukuk devletinden uzaklaştığının göstergesi” olduğu öne sürüldü.
“GÜVENİLİRLİKTEN ÇIKTI”
AP’nin en önemli grubu olan Hıristiyan Demokratların (EPP) Türkiye raportörü Alman parlamenter Renate Sommer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm Avrupa değerlerini çiğnediğini ve Türkiye’de yönetimin diktatörlüğe kaydığını” savundu. Sommer, Türkiye’nin “kendine güvenilir ülke olmaktan çıktığını ve bu nedenle üyelik müzakerelerinin durdurulmasının değerlendirilmesi gerektiğini” de savundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilliği dokunulmazlıklarıyla ilgili, Anayasa’da değişiklik yapılmasını öngören 6718 sayılı Kanunu onaylamıştı.