Orucu Bozmak Orucu Bozmaz

Yayınlama: 29.07.2013
Düzenleme: 22.04.2015 17:02
1.137
A+
A-

Orucu Bozmak Orucu Bozmaz

Maalesef İslâm dünyasının her Ramazan yaşadığı çok büyük bir tantana var; orucu bozan şeyler… İstisnai konular dışında, açıkça, ağız yoluyla katı yahut sıvı gıda almanın her türlüsünün orucu bozacağını biliriz. Bunun dışında kalan konularda her sene gelen yerli yersiz sorular ve fetvalar büyük bir sıkıntı değildi. Kimisi hakikaten zor durumda kaldığı için: “Astım spreyi orucu bozar mı?” derken kimisi ise her sene bıkmadan usanmadan sakız çiğnemenin orucu bozup bozmayacağını soruyor. Bütün bu sorular ve cevaplarına senelerden beri iyi alışmıştık da bu sene hayli ilginç bir fetvaya şahit olduk.

İran’ın üst düzey din âlimlerinden Ayetullah Esedullah Beyat Zencani, susuzluğu giderecek kadar su içmenin orucu bozmayacağını ileri sürüyor. Üstelik bu adam Şiîlikte en yüksek dinî rütbe sayılan ‘Taklit Mercii’ konumunda bulunuyor! Konuyla ilgili ifadesi ise şu şekilde: “Oruç tutup fakat susuzluğa dayanamayanlar, susuzluklarını giderecek kadar su içebilirler. Böyle bir durumda oruç bozulmaz ve kaza yapmaya da gerek yoktur.”

Be adam, nereye dayandırıyorsun bu fetvayı demezler mi sana! Senin dediğin resmen “orucu bozmak orucu bozmaz” demek olmuyor mu! Orucun amacından sapmasına sebep olacak bu fetvayı vermelerindeki amaç ne? Yeni bir dinin yeni bir kuralı mı bu? Öyleyse lafımız yok, kendi dinlerinin kuralını kendileri koysunlar ve sonucuna katlansınlar. Fakat kimsenin İslâm’ı bölmeye hakkı yok. Zaten çok zor zamanlar geçiren ümmetin sırtındaki bıçak yaralarına biraz daha kavga çıkararak biraz daha bölerek yenisini eklemenin hiçbir faydası yok!

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.